výber vhodného vtáčkara
Moderátori: Sceptic, bebekexxx, thefox
výber vhodného vtáčkara
Zdravím, vopred sa ospravedlnujem ak zakladam zbytočnú tému, no dačo som preštudoval a je to dosť poprepletané, tak to píšem takto:
Mal by som záujem o chov dákeho stredne velkeho vtáčkara (terárium 30x30x30).
Ohladne pavúkov som nováčik, no s teraristikou mám skúsenosti.
Nejaké to zúženie výberu:
-rozhodne chcem takého, ktorý nevyčesáva chĺpky a ideálne aby nebol zrovna príliž toxický (proste taký ideál pre začiatočníka - nie príliž náročný)
-konkrétne či stromoví alebo iný druh to neviem, rád by som dačo aby sa lahšie vyberali zvleky, zvyšky potravi a podobne a ideálne keby patrí k aktívnejším a nebol by som proti tomu keby docela zapriada pavučiny
je to dosť zložitý výber a práve preto sa obraciam na vás, keby vyberieme dáku najideálnejšiu voľbu
vopred vám ďakujem za rady
Mal by som záujem o chov dákeho stredne velkeho vtáčkara (terárium 30x30x30).
Ohladne pavúkov som nováčik, no s teraristikou mám skúsenosti.
Nejaké to zúženie výberu:
-rozhodne chcem takého, ktorý nevyčesáva chĺpky a ideálne aby nebol zrovna príliž toxický (proste taký ideál pre začiatočníka - nie príliž náročný)
-konkrétne či stromoví alebo iný druh to neviem, rád by som dačo aby sa lahšie vyberali zvleky, zvyšky potravi a podobne a ideálne keby patrí k aktívnejším a nebol by som proti tomu keby docela zapriada pavučiny
je to dosť zložitý výber a práve preto sa obraciam na vás, keby vyberieme dáku najideálnejšiu voľbu
vopred vám ďakujem za rady
- Blondi :)
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 3. Júna 2010, 12:57
- Kontaktovať užívateľa:
Re: výber vhodného vtáčkara
volil by som asi rod Psalmopoeus (nie je nejak toxicky významný)..s tými chĺpkami je to zložité ...často druhy, ktoré nie sú extra jedovaté, majú tie chĺpky ...alebo aj Avicularie sú vpoho lenže tiež majú obranné chĺpky, no veľmi ich nepoužívajú...
ak by ste mali záujem o farebné mutácie Gekončíkov nočných, odporúčam túto stránku http://gekoncik.weebly.com/predaj--available.html
práveže z tých chĺpov mám asi väčší stres ako z bolestivejšieho stavu po náhodnom uhryznutí
práveže viem že zlatá stredná cesta je v tomto takmer nemožná a preto sa snažím obrátit na niekoho kto v tom nemá taký zmätok ako ja
tý Psalmopoeus sú natom ako s tými chlpkami?
edit: a ohladom velkosti toho pavúka tak asi akého velkého do toho terárka 30x30x30 (to by mal natrvalo), bo nerad by som ho utlačal, ale zasa nejakeho maleho špunta by som nerád
a tak ma ešte napadlo že v rámci prípadných lepších rodinných vzťahov by bol ideálnejší daký pomalší
viem že je to strašne zlé vyberanie, ale tak ak je nejaká šanca k takemu dačomu najideálnejšiemu, tak treba skusiť
práveže viem že zlatá stredná cesta je v tomto takmer nemožná a preto sa snažím obrátit na niekoho kto v tom nemá taký zmätok ako ja
tý Psalmopoeus sú natom ako s tými chlpkami?
edit: a ohladom velkosti toho pavúka tak asi akého velkého do toho terárka 30x30x30 (to by mal natrvalo), bo nerad by som ho utlačal, ale zasa nejakeho maleho špunta by som nerád
a tak ma ešte napadlo že v rámci prípadných lepších rodinných vzťahov by bol ideálnejší daký pomalší
viem že je to strašne zlé vyberanie, ale tak ak je nejaká šanca k takemu dačomu najideálnejšiemu, tak treba skusiť
- skúsený chovateľ
- Kontaktovať užívateľa:
fúúúha....do terárka 30x30x30 kľudne aj samicu parahybany, čo má v tele 9cm ...ale..ak chceš niečo málo toxické, nevykopávajúce chĺpky a nie rýchle, tak to bude problém
ak by ste mali záujem o farebné mutácie Gekončíkov nočných, odporúčam túto stránku http://gekoncik.weebly.com/predaj--available.html
povedal by som G. pulchra, G. aureostriata.... chĺpky moc nevykopávajú (moje vôbec nie), toxické nie sú a ani rýchle
hmm ta pulchra ujo ma dve ( v lete mi jedna ide ) a niekedy sa spravaju jak parahybana ,,, no nieco stromove a nie rychle ? to taaazkooo ..
z netoxickych stromakov mam doma Tapinauchenius gigas - super pavuk , v pohode ide na ruku ( i ked sa to nema ... ) , rychlo rastie , no bohuzial ten moj je uz asi adult samec .. dalej Psalmopoeus irminia ,cambridgei - tiez dobre vdacne , pekne a aktivne pavuky ... Aviny su fajn mam doma versinu ( este by som rad metallicu a nejaku inu aj ) no je to dost narocne na vetranie a vlhkost...
zo zemnych su tie chlpky neni take strasne ak si davas pozor a nedostane sa ti to do oci / nosa tak na rukach ak nemas silne alergie tak je to OK pre zaciatocnika je vsetko z ameriky ( az na Theraphosa spp. ) v zvladnutelne.
a netoxicky pavuk co pekne zapriada napr. - Holothele incei ... tiez s nim nemam problem ziadny .
no je to na tebe byt tebou ceknem toto http://lasiodora.sk/index.php?page=vizitky&typ=all nieco pekne a co ti vyhovuje si vyberiem a potom prediskutuj na fore veela stastia
z netoxickych stromakov mam doma Tapinauchenius gigas - super pavuk , v pohode ide na ruku ( i ked sa to nema ... ) , rychlo rastie , no bohuzial ten moj je uz asi adult samec .. dalej Psalmopoeus irminia ,cambridgei - tiez dobre vdacne , pekne a aktivne pavuky ... Aviny su fajn mam doma versinu ( este by som rad metallicu a nejaku inu aj ) no je to dost narocne na vetranie a vlhkost...
zo zemnych su tie chlpky neni take strasne ak si davas pozor a nedostane sa ti to do oci / nosa tak na rukach ak nemas silne alergie tak je to OK pre zaciatocnika je vsetko z ameriky ( az na Theraphosa spp. ) v zvladnutelne.
a netoxicky pavuk co pekne zapriada napr. - Holothele incei ... tiez s nim nemam problem ziadny .
no je to na tebe byt tebou ceknem toto http://lasiodora.sk/index.php?page=vizitky&typ=all nieco pekne a co ti vyhovuje si vyberiem a potom prediskutuj na fore veela stastia
- Z0oMb3E
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
- Kontaktovať užívateľa:
cekni tapinauchenius spp. alebo ak mas paniku s obrannych chlpkov kasli na theraphosidae a skus linothele sp.
a prestuduj forum
viewtopic.php?f=4&t=84&hilit=chlpky+obranne
viewtopic.php?f=5&t=1670&p=37717&hilit= ... aju#p37717
a prestuduj forum
viewtopic.php?f=4&t=84&hilit=chlpky+obranne
viewtopic.php?f=5&t=1670&p=37717&hilit= ... aju#p37717
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)
ja mu nechcem do toho hovorit ale tie tapinky su super pavuky idem kupit plumipes a cupreus este aj ja mozno .....
docela som preštudoval tých pavúkov, no nemám v tom vôbec jasno...
rozpätie okolo tých 15 cm, s chĺpkama by som fakt len velmi velmi nerád...
rýchlosť, radšej pomalšieho ako rýchleho, ale tak maximálne budem cvičiť postreh ...
a teda nech si pekne zapriada, to sa mi vcelku páči
tých norových až tak nechcem hlavne z dôvodu toho preventývneho čistenia od zbytkov potravi a zvlekov
neviem presne ako sú natom z mojich požiadaviem napr. tá Psalmopoeus cambridgei a Psalmopoeus irminia - ako to majú s tými obrannými chĺpkami a zapriadaním? vďaka
predpokladám že na ruky ich chytať nebudem (t dôvodov: mierny strach z uhryznutia a hlavne úteku, taký rešpekt - predsa len je to velký pavúk a v neposlednej rade preto že sa to jednoducho nepatrí )
edit: resp. by sme to mali začať dáko postupne prerieďovať začal by som otázkou, ktoré druhy nemajú obranné chĺpky?
rozpätie okolo tých 15 cm, s chĺpkama by som fakt len velmi velmi nerád...
rýchlosť, radšej pomalšieho ako rýchleho, ale tak maximálne budem cvičiť postreh ...
a teda nech si pekne zapriada, to sa mi vcelku páči
tých norových až tak nechcem hlavne z dôvodu toho preventývneho čistenia od zbytkov potravi a zvlekov
neviem presne ako sú natom z mojich požiadaviem napr. tá Psalmopoeus cambridgei a Psalmopoeus irminia - ako to majú s tými obrannými chĺpkami a zapriadaním? vďaka
predpokladám že na ruky ich chytať nebudem (t dôvodov: mierny strach z uhryznutia a hlavne úteku, taký rešpekt - predsa len je to velký pavúk a v neposlednej rade preto že sa to jednoducho nepatrí )
edit: resp. by sme to mali začať dáko postupne prerieďovať začal by som otázkou, ktoré druhy nemajú obranné chĺpky?
Neskoro som si zmyslel a už sa mi nedá edit
takže zatial som taký naklonený ku:
Psalmopoeus cambridgei
Psalmopoeus irminia
Psalmopoeus pulcher
ak sa nepletiem a teda ak som sa nedomýlil pri čítaní, tak niesu nejak toxické a nemali by mať obranné chĺpky je to tak?
ako je to s aktivitou u každého? ako je to s už spomínaným zapriadaním?
takže zatial som taký naklonený ku:
Psalmopoeus cambridgei
Psalmopoeus irminia
Psalmopoeus pulcher
ak sa nepletiem a teda ak som sa nedomýlil pri čítaní, tak niesu nejak toxické a nemali by mať obranné chĺpky je to tak?
ako je to s aktivitou u každého? ako je to s už spomínaným zapriadaním?
zober si Psalmopoeus irminia - nádherne sfarbený , nie je toxicky významný a nemá obranné chĺpky je vhodný pre začiatočníka . Je troška rýchlejší ale pokým ho nebudeš vyháňať z terária a zbytočne rušiť nemusíš sa báť jeho rýchlosti , keď ho vyrušíš jednoducho zalezie do hniezda....
- skúsený chovateľ
- Kontaktovať užívateľa:
asi by som skôr volil cambridgei...menej agresívne sújony napísal:zober si Psalmopoeus irminia - nádherne sfarbený , nie je toxicky významný a nemá obranné chĺpky je vhodný pre začiatočníka . Je troška rýchlejší ale pokým ho nebudeš vyháňať z terária a zbytočne rušiť nemusíš sa báť jeho rýchlosti , keď ho vyrušíš jednoducho zalezie do hniezda....
Mal som adultku cambridgei a ta bola dost drsna! Takze tazko povedat...
Patrix pocuj...obranne chlpky niesu az taky problem ako by sa mohlo zdat. Mam doma theraphosu,ta kope ako sialena a zatial ma nic nesvrbelo. Mozno niekto to znasa horsie. Kazdopadne...brachypelmy, grammostoly a pod. pokial maju klud, za 2 roky nemaju vykopanu lisinku. Takze takychto druhov sa neboj. Moc nezapriadaju, zvysky mi zatial vzdy vyniesli mimo ukryt/do rohu teraria, su menej toxicke a neagresivne. Ide o to im poskytnut bezpecne miesto na ukryt a si v pohode.
PS: Stavim sa s tebou o limonadu ze do roka si kupis tych pavukov viac, aj s chlpkami, mozno aj toxicky vyznamnych
Patrix pocuj...obranne chlpky niesu az taky problem ako by sa mohlo zdat. Mam doma theraphosu,ta kope ako sialena a zatial ma nic nesvrbelo. Mozno niekto to znasa horsie. Kazdopadne...brachypelmy, grammostoly a pod. pokial maju klud, za 2 roky nemaju vykopanu lisinku. Takze takychto druhov sa neboj. Moc nezapriadaju, zvysky mi zatial vzdy vyniesli mimo ukryt/do rohu teraria, su menej toxicke a neagresivne. Ide o to im poskytnut bezpecne miesto na ukryt a si v pohode.
PS: Stavim sa s tebou o limonadu ze do roka si kupis tych pavukov viac, aj s chlpkami, mozno aj toxicky vyznamnych
- skúsený chovateľ
- Kontaktovať užívateľa:
the_zako napísal:Mal som adultku cambridgei a ta bola dost drsna! Takze tazko povedat...
no..ja som súdil skôr podľa jedincov iných chovateľov..u mňa sú agresívne všetky pavúky
vďaka za rady, takže som šiel do tej Psalmopoeus Irminia v 6zv. a práve sa bude zvliekať do 7meho, takže momentálne vyčkávam až sa zvlečie, vytvrdne jej kutikula (dufam že som to správne nazval) a potom ju premiestnim do noveho domova a dostane žrádlo, inak vraj by to mala byť samička, ale tak uvidíme čo sa z toho v skutočnosti vykluje..
zdá sa mi že irminia sa dá rozoznať samec a samica aj na pohlad, je to pravda? prípadne aké sú rozpoznávacie znaky? (viem že v dospelostom zvleku maju samce tibialne háky, podla spermateky si to asi netrufam určovať), no v takomto menšom zvleku neviem či sa dá dáko inak mno..
zdá sa mi že irminia sa dá rozoznať samec a samica aj na pohlad, je to pravda? prípadne aké sú rozpoznávacie znaky? (viem že v dospelostom zvleku maju samce tibialne háky, podla spermateky si to asi netrufam určovať), no v takomto menšom zvleku neviem či sa dá dáko inak mno..
nie je to pravda na pohľad sa to rozoznať nedá , jedine u adultných jedincov.....v nišších zvlekoch sa to dá rozoznať na 100% iba po určení podľa zvlečky.....
Dobry den,chcel by som sa spitať uvažujem nad kupov vtačkara a neviem sa rozhodnuť medzi timito 2 druhmi Brachypelma smithi-Avicularia versicolor čital som onich ze su kludnejšej povahy,a neni su toxicky vyznamne , čo by ste mi odporučili vy skusenejši na začiatok ? DAKUJEM ZA ODPOVEDE
- Z0oMb3E
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
- Kontaktovať užívateľa:
v tvojom pripade jednoznacne smithinu...vydrzi i hrube zaciatocnicke chyby a rastie tak pomaly ze stihnes popri nej nastudovat takmer vsetko
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)
DAKUJEM