Dezinfekcia rany po uhryznuti vtackarom

Fórum venované toxicite, jedom, uhryznutiam a ich predchádzaniu

Moderátori: Sceptic, bebekexxx

Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
D-back
Príspevky: 101
Dátum registrácie: 15. Marca 2008, 19:51

Príspevok od užívateľa D-back » 2. Februára 2009, 14:28

Len by som dodal ze s tym alkoholom to bolo myslene tak, ze nemas pit alkohol....na lokalnu dezinfekciu to samozrejme mozes pouzit... :D

PS. Povazoval som za potrebne napisat tento prispevok, lebo sa uz stalo ze sa niekto pomylil a myslel si ze nemoze pouzit alkohol ani na dezinfekciu...
"Si vis pacem, para bellum."

Užívateľov profilový obrázok
sophie87
Príspevky: 68
Dátum registrácie: 27. Marca 2008, 00:42
Bydlisko: Bratislava, Karlova Ves
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa sophie87 » 3. Februára 2009, 13:29

a ja som niekde čítala, že dezinfekcia bez alkoholu... :shock:

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 3. Februára 2009, 14:41

sophie87 napísal:a ja som niekde čítala, že dezinfekcia bez alkoholu... :shock:
Mozno koly povrchovej reakcii, ale ak by si pouzila neaku "domacu" tak si myslim ze dezinfikuje skor ako zacne neaka reakcia. Ja osobne preferujem cistu tecucu vodu. U chemie sme si nie vzdy isty aku reakciu mozu vyvolat zlozky navzajom.
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
Chruno
Lingvistický diktátor
Príspevky: 230
Dátum registrácie: 5. Júla 2007, 19:48
Bydlisko: Wild Wild East

Príspevok od užívateľa Chruno » 3. Februára 2009, 15:14

adi napísal: Mozno koly povrchovej reakcii, ale ak by si pouzila neaku "domacu" tak si myslim ze dezinfikuje skor ako zacne neaka reakcia. Ja osobne preferujem cistu tecucu vodu. U chemie sme si nie vzdy isty aku reakciu mozu vyvolat zlozky navzajom.
S cistou vodou si mozes tak akurat umyt ruky, nefunguje ako dezinfekcny prostriedok. A pochybujem, ze v rane by mohol cisty elylalkohol s niecim reagovat (okrem pripadu, ak by si malo namiesto krvi HCl alebo by si si na ranu prilozil sodik ;) ).

Užívateľov profilový obrázok
oxYgen
Príspevky: 376
Dátum registrácie: 17. Februára 2008, 18:55

Príspevok od užívateľa oxYgen » 3. Februára 2009, 16:03

ja osobne si myslim,ze by bolo velmi dobre pozuit na ranu sol...ved sol ma absorpcne ucinky,cize by dokazala ten jed ako tak vytiahnut este,a nicim nemoze ublizit...rozpraval som sa o tom aj s farmaceutkou,ze ci vie,co spravit pri uhryznuti pavuka,a ked som jej opisal vsetko o jede vtackara ako posobi atd,tak usudila ze prvotne najrychlejsie osetrenie by mohlo byt prave solou...ale je to len nazor
Avicularia versicolor 0,1 | Brachypelma smithi 1,0 | Heteroscodra maculata 0,1 | Poecilotheria ornata 1,0 | Ceratogyrus darlingi | Ephebopus cyanognathus

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 3. Februára 2009, 16:31

chrunko moj krasny ..... skus si ceknut zlozenie toxinov a zakladne postupi prvej pomoci pri podobnych poraneniach ,.... a potom napis .....,


Male zhrnutie:

Dezinfikujes povrch rany voci necistotam kt. by mohli sposobyt zapal. Ani s peroxidom vodika sa nesmu dezinfikovat hlboke rany !!! PO UHRIZNUTI SA RANA DEZINFIKUJE PRAVE KOLY BAKTERIAM A SPOROM NA CHELICERACH VTACKARA A NIE KOLY TOXINOM !!!

Pokial ste sa v skole ucili o chemickych reakciach kyslych, zasaditych latok je fajn, ze si daval pozor. Ale ...

Toxiny su velmi zlozite chemicke zluceniny. Nie je to rovnoroda latka. Toxiny su vacsinou na baze bielkovyn - nie je to vsak pravidlo.

Pocet druhov toxinov a ich vselijake chemicke zlozenia nasvedcuju tomu, ze sa neda zovseobecnit cim "liecit" a co naopak striktne nepouzivat.
Mozeme len uviest zakladne informacie pri postupe liecby. Ale aj tak tieto veci nie su prebadane na tolko aby niekto vedel povedat ci je ten ci onen postup spravny a pouzite prostriedky nesposobili prave onen dramaticky alebo ustupujuci priebeh reakcie. V takychto pripadoch sa kazdy snazi urobit najlepsie co vie.

Ak ta uhryzne vtackar tak vacsinou v prostredi kde mas okamzite pristup k liekom a dezinfekcnym pripravkom. Je viac nez pravdepodobne, ze pokial dobehnes ku skrinke s alkoholom , alebo peroxidom ci inym pripravkom tak jed este nebude vstrebany uplne, a bude sa nachadzat v bliskom okoly rany alebo este priamo v nej.

V chemii existuju latky kt. su takzvane katalizatory. Nemamvsak tak siroky prehlad o tom , aby som vedel povedat ci alkohol alebo ina zlucenina (podane entravenozne) nemoze zapricinit rychlejsi nastup symptomov po uhryznuti. Jedno vsak viem, ze cista voda posobi ako rozpustadlo. Ci uz v chemii ako takej , alebo na toxiny kt. su vodou urcite rieditelne.

A preco este voda ? - Som opatrny v tychto veciach. Aj napriek tomu ze nebol popisany smrtelny pripad po uhryznuti je predmetnou vecou sa tym zaoberat, ci sa neda zabranit dramatickemu priebehu otravy(bez podania sera). Na svete nie je vela ludi co sa necha uhryznut a potom by popisalo priebeh otravy a jej postup. Taktiez je zname ze jed posoby na cloveka ako jedninca rozne. Zalezi od veku, vahy, citlivosti organizmu, skonzumovanych latok ( aklohol, kava a pod. ) a inych nie menej dolezitych faktorov.

Ostanem este u samodezinfekcie. Ked ta uhryzne vtackar tak sa ti pusti krv. Jeho chelicery sposobia pretrhnutie alebo vazne poskodenie velkeho mnozstva vlasocnic ulozenich v pokozke a pod nou. Znamena to, ze ti rana zacne krvacat. Tento jav nebol vymysleny v prirode len tak. Prave on ma zabranovat tomu aby sa do tela nedostali cudzorode a neziaduce latky po naruseni struktury tela. Ak pouzijes na krvacajucu ranu chladnu tecucu vodu sposobis minimalne 2 javy. Zmiernenie bolesti a opuchu (chladenie rany) a vyplavenie necistot kt. by sposobili urcite horsi zapal ako by nastal ak by rana nebola vycistena.

Tak nabuduce si doma skusaj stikanie vodika ( HCl + Zn ) alebo Horenie sodika ... ( Na + H2O).

S pozdravom Michal.
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
oblHis
Príspevky: 195
Dátum registrácie: 9. Decembra 2008, 19:23
Bydlisko: Dolný Kubín
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa oblHis » 3. Februára 2009, 17:43

Adi suhlasim s tebou.Cistou vodou sa nic nepokazi.Posobi sice ako rozpustadlo (tak isto ako etanol) ale ked sa nou rana pojele dezinfikuje sa iba povrch.Pochybujem ze by sa dostala cez ranu do tela.
A k tomu Chrunovmu prikladaniu sodika na ranu (aj ked to bolo myslene ako zart) ze to neni ktovieaky napad.Kedze burlivo reaguje s vodou (teda aj s kozou) tyk neviem ci by si si nesposobil vacsie problemy ako spominane uhryznutie G.roseou. :D :D :D

Užívateľov profilový obrázok
D-back
Príspevky: 101
Dátum registrácie: 15. Marca 2008, 19:51

Príspevok od užívateľa D-back » 3. Februára 2009, 18:12

Od toho ze alkohol bude fungovat ako katalizator by som sa nebal. Vacsina toxinov obsiahnutych v jede hmyzov neposobi na organizmus formou klasickej chemickej reakcie ale tak, ze sa naviaze na specificke receptory a prostrednictvom nich vyvola odpoved....alkohol tiez moze posobit v niektorych bunkach vyznamne metabolicke zmeny ktore by mohli potencovat zmeny vyvolane toxinmi + ovplyvnuje organizmus aj cestou centralneho nervoveho systemu.....avsak na dosiahnutie akychkolvek systemovych efektov je potrebna taka hladina v krvi, ktoru obycajnou dezinfekciou malej ranky nemozeme dosiahnut......pripadnu lokalnu reakciu tiez nepovazujem za pravdepodobnu, lebo: a.) vacsina alkoholu sa z povruchu koze velmi rychlo odpari a ta cast co vnikne do rany sa velmi rychlo vstrebe ( ale pri beznej dezinfekcii malej rany to nemoze stacit na to aby bola vyrazne zvysena hladina v krvi...proste sa to rozriedi- vsak mame 5 litrov krvi :lol: ) ....b.) pohryznutie vtackarom mozeme prirovnat k podkoznej alebo vnutrosvalovej injekcii v tom, ze bodny kanal je velmi uzky, a okamzite po vytiahnuti ihly/chelicery sa stiahne ( mozno ze v pripade chelicery to plati len pre hlbsiu cast bodneho kanala lebo chelicery maju postupne sa zuzujuci prierez ). Aj ked predpokladame ze hlbsia cast kanala sa uzavrie je mozne ze na rozdiel od injekcie v pripade pohryznutia vidime vytekat jed, lebo moze sa stat, ze vtackar pri vytiahnuti chelicer este stale vypustal jed....ale to nic nemeni na fakte, ze to hlavne depo jedu, co predsavuje pre nas nebezpecenstvo je relativne odseparovany od vonkajsieho sveta. Keby sa rana reuzatvorila, velmi rychlo by sme sa vysporiadali s kazdym pohryznutim....proste by sme masirovali okolie rany kym vsetok jedu nevytecie :lol: ...a to sa bohuzial neda spravit....su specialne pomocky ktore vraj vedia odstranit cast jedu z tohoto depa, ale obycajny tlak asi nestaci..........to krvacanie fakt ma schopnost odstranit choroboplodne zarodky z bodneho kanala ale studena voda vyvola okamzite stiahnutie ciev, dosledkom coho sa to krvacanie zmierni az zastavy ( ale znizenie prekrvenia je vhodne, lebo toxiny sa vstrebavaju pomalsie a organizmus nie je zaplaveny skoro okamzite velkou davkou ).

PS. Vsetko co som teraz pisal berte s rezervou, su to len moje nazory...len nazory, nic viac :wink:
"Si vis pacem, para bellum."

Užívateľov profilový obrázok
Chruno
Lingvistický diktátor
Príspevky: 230
Dátum registrácie: 5. Júla 2007, 19:48
Bydlisko: Wild Wild East

Príspevok od užívateľa Chruno » 3. Februára 2009, 20:20

Neda mi nereagovat na adiho prispevok...
A NIE KOLY TOXINOM !!!
To som nepovedal. Netvrdim, ze sa daju toxiny "dezinfikovat" alkoholom, tvrdim len, ze pre kazdy pripad je lepsie pouzit na dezinfekciu nejaky prostriedok, pretoze chelicery vtackara nie su sterilne a je riziko zanesenia vsetkeho mozneho do rany.
Nie je to rovnoroda latka
Ak sa nemylim nerovnoroda latka je zmes, ktora nema vo vsetkych miestach zmesi rovnake vlastnosti (mozes si to predstavit ako zelezne piliny vo vode)
V chemii existuju latky kt. su takzvane katalizatory. Nemamvsak tak siroky prehlad o tom , aby som vedel povedat ci alkohol alebo ina zlucenina (podane entravenozne) nemoze zapricinit rychlejsi nastup symptomov po uhryznuti. Jedno vsak viem, ze cista voda posobi ako rozpustadlo. Ci uz v chemii ako takej , alebo na toxiny kt. su vodou urcite rieditelne.
Ano, existuju, mas pravdu. Alkohol vsak ako katalyzator v chemickych reakciach nevystupuje.

Adi, mal som o tebe vyssiu mienku, ale ak mas potrebu nejak sa prezentovat, tak kludne. Som rad, ze mi odporucas tieto zaujimave pokusy, tebe by som taketo latky do ruk radej nedal.

S pozdravom Dominik.


Napísať odpoveď