Pohryznutie psa toxicky vyznamnym vtackarom Australie

Fórum venované toxicite, jedom, uhryznutiam a ich predchádzaniu

Moderátori: Sceptic, bebekexxx

Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Pohryznutie psa toxicky vyznamnym vtackarom Australie

Príspevok od užívateľa Sceptic » 30. Marca 2009, 19:44

Pripady uhryznutia psa toxicky vyznamnymi druhmi vtackarov Australie Phlogellius spp a Selenocosmia spp.

Vyskum bol zalozeny na zbierani informacii od roku 1978 do 2002 pricom u psov doslo k 7 uhryznutiam. Musim zial povedat, ze u vsetkych 7 ks nastala smrt od 0,5 do 2 h po uhryznuti. Mensie psy alebo stenata umierali menej ako do hodiny, 4 rocny priblizne 40 kg vaziaci pes odolaval posobeniu jedu 2 hod. Podobny priebeh po uhryznuti je zaznamenany aj u maciek. Praca ine podrobnejsie udaje neposkytuje.

Kód: Vybrať všetko

Bites by spiders of the family Theraphosidae in humans
and canines, Geoffrey K. Isbistera,Jamie E. Seymourb, Michael R. Grayc, Robert J. Ravend

vyhula
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 17. Marca 2011, 16:50
Re: Pohryznutie psa toxicky vyznamnym vtackarom Australie

Príspevok od užívateľa vyhula » 21. Marca 2011, 19:31

to znamena ze je to pri vsetkych druhoch?

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Re: Pohryznutie psa toxicky vyznamnym vtackarom Australie

Príspevok od užívateľa Sceptic » 21. Marca 2011, 20:12

vyhula napísal:to znamena ze je to pri vsetkych druhoch?
Ci sa robil vyskum s menej toxicky vyznamnymi vtackarmi o tom poznatky nemam. Ten vyskum hore pojednava o toxicky vyznamnych vtackaroch Australie ale radime tam aj Afriku, Aziu. To co u ludi moze sposobit len lokalne opuchy, bolest moze byt u psov a maciek smrtelne.

http://www.lasiodora.sk/index.php?clano ... jedovatost

http://www.lasiodora.sk/index.php?clano ... nne_chlpky

Nejaka Grammostola, Brachypelma by mohla byt na zaciatok vhodna. Psy a macky vnimaju pripadne uhryznutie citlivejsie ako clovek a preto ti neviem povedat ake komplikacie mozu nastat pri mensich plemenach psov. Pripadne sa skus spytat veterinara. Ak mi napises na admin.lasiodora@centrum.sk tvoj mail mozem ti tu pracu (anafylaxia u psa) poslat a ty ju das precitat Vasmu veterinarovi aby bol v pripade problemu informovany. Ked zoberiem do uvahy, ze anafylaxia bola vyvolana u naozaj maleho psika, jed rodu Chaetopelma by mal byt o nieco silnejsi ako napr. u rodu Grammostola. Preto si myslim, ze uhryznutie psa druhom Grammostola rosea by nemalo mat smrtelne nasledky a najhorsie co sa moze stat zdravemu psovi je anafylaxia.


http://www.lasiodora.sk/index.php?clanok=faq

Pri uhryznuti psa, pavukom rodu Chaetopelma v Izraeli nastala u psa anafylaxia. Slo o rocne jedinca "Toy Teriera".
ABSTRACT
Chaetopelma aegyptiaca is the largest spider native to Israel. Although it belongs to a highly poisonous spider family, the Israeli subspecies is not venomous but its bite has been reported as extremely painful by people. Its toxicity to dogs is unknown; however several fatal canine cases were reported in association with spider bites of the same family. A one-year-old, intact, male toy-terrier presented with chief complaints of excitement, vomiting, tremor, diarrhea and hypersalivation that appeared shortly and acutely after it had been bitten by Chaetopelma aegyptiaca. Anaphylactic shock was tentatively diagnosed based on the history and clinical signs. The dog was immediately treated with oxygen, intravenous crystalloids, diphenhydramine and ampicillin. Initial improvement was observed within one hour. The present favorable response to therapy suggests that anaphylactic shock due to C. aegyptiaca bite can be treated successfully without using epinephrine.

Kód: Vybrať všetko

Strugo, I. et al (2009) Anaphylactic Reaction to a Spider (Chaetopelma aegyptica) Bite in a Dog, Israel Journal of Veterinary Medicine 64(3), pp. 84 - 87. 
Toy terier:
http://en.wikipedia.org/wiki/Toy_Terrier


Napísať odpoveď