Choroby vtackarov

Sem umiestňujte svoje otázky ohľadom chovu, starostlivosti a pod.

Moderátori: Sceptic, bebekexxx

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Choroby vtackarov

Príspevok od užívateľa Sceptic » 11. Marca 2009, 11:40

Choroby vtáčkarov - dehydratácia, intoxikácia, problémy so substrátom, dyskinetický syndróm, časť prvá

Update 3.2013

V nasledujúcich riadkoch som si dovolil zhrnúť pár typov chorôb a potencionálnych nebezpečenstiev pre vtáčkarov. Všetky návody na podomácky pripravené roztoky a anestetiká nie sú nami odskúšané a sú uvedené len ako posledná alternatíva pri liečbe vtáčkara.

Dehydratácia

S dehydratáciou sa môžeme stretnúť hlavne u importovaných pavúkov alebo u značne zanedbaných jedincov. Dovozový vtáčkari k nám putujú vo veľmi zlých podmienkach bez prísunu vody. Transport môže trvať aj celé týždne. Permanentný prísun vody alebo potravy je dôležitý preto, aby nedošlo k odvodneniu organizmu pavúka, a tým aj úbytku hemolymfy. Hemolymfa je kľúčový prvok pri pohybe vtáčkara. Mení sa ňou tlak v končatinách a tým pádom umožňuje samotný pohyb končatín. Príznakmi dehydrovaného pavúka sú problémy s pohybom alebo končatiny skrčené pri tele. Abdomen postihnutého pavúka sa javí ako scvrknutý. Samotný scvrknutý abdomen bez hore uvedených príznakov pravdepodobne neznamená, že pavúk trpí dehydratáciu. Nie je však vylúčený iný problém napr: nematódy. Vo voľnej prírode nie je ničím výnimočné, že pavúky majú malé abdomeny, kvôli nedostatku potravy.
Pri ľahšej forme dehydratácie by ste sa mali pridržiavať nasledujúcich postupov:

-pavúka položiť na dobre navlhčenú papierovú servítku (ľahšie prípady dehydratácie)
-položiť ho do misky s vodou tak aby sa mu neponáral cely abdomen, myslí sa časť kde vyúsťujú pľúcne štrbiny (ťažšie prípady dehydratácie)

Väčšina pavúkov by mala byť do pár hodín poprípade jedného dňa v poriadku.

Pri ťažších prípadoch dehydratácie sa dá pavúkovi pomôcť riedením hemolymfy. Vďaka tomu, že majú pavúky otvorený cievny systém sa podaná látka ihneď dostane do obehu vtáčkara. Roztoky sú zväčša podávané injekčne do membrány medzi femurom a trochanterom. Pri následnom podaní roztoku cez membránu je vhodné zastaviť prípadný únik hemolymfy sekundovým lepidlom. Hrúbka ihly sa volí od veľkosti jedinca, skúste si zaobstarať čo najtenšie (inzulínové). Veľmi zriedkavo a v nevyhnutných prípadoch sa môže roztok injekčne aplikovať do srdca vtáčkara. Tento postup však pri nesprávnom aplikovaní vedie ku smrti vtáčkara. Zákrok pri ktorom aplikujeme injekčne roztok do srdca je vhodné prevádzať pod celkovou anestéziou pavúka. (4)


Obrázok
Šípky ukazujú na vhodné miesta pre podanie fyziologického roztoku.


Fyziologické roztoky, ktoré sú vhodné na riedenie hemolymfy:
Fyziologické roztoky sú kryštaloidové roztoky na doplnenie objemu. Pre naše použitie sú najvhodnejšie, pretože sa zložením najviac podobajú na hemolymfu vtáčkara. Ako primeranú voľbu odporúčam klasický fyziologický roztok 0,9%ný roztok NaCl.


a) Fyziologický roztok - je jednoduchý 0,9%ný roztok NaCl.
b) Ringerov roztok obsahuje Na, Cl, K, Ca.
c) Ringer – laktát - je to iste ako Ringerov roztok plus obsahuje aj laktát. Pri podaní človeku sa zmetabolizuje a je nahradený v krvi bikarbonátom, preto ma tento roztok alkalizujúci efekt. Podobné pôsobenie na vtáčkara mi nie je známe. Tento roztok je odporúčaný zahraničnými veterinármi ako najvhodnejší na riedenie hemolymfy.
d) Hartmannov roztok – to isté ako Ringerov – laktát len obsahuje navyše Mg.

Problémom je získanie hore uvedených roztokov. Všetky sú len na lekársky predpis. Odporúčam kontaktovať a dohodnúť sa zo známym veterinárom. Musím dopredu upozorniť, že nevieme presnú hranicu podaného množstva roztoku, ktorá by mohla viesť k prílišnému zriedeniu hemolymfy a k následnému kolapsu vtáčkara. Vo veterinárnych príručkách sa presné dávky neuvádzajú a predpokladám, že sú individuálne podľa veľkosti vtáčkara. Samotná aplikácia roztoku musí byť pomalá aby sa stačila vstrebávať do hemolymfy. Osobne som pomáhal riešiť podobný problém - podanie určitej účinnej látky priamo cez membránu. Pavúk dodnes žije. Veterinárne sa v zahraničí tento spôsob liečby používa a je odskúšaný. Vychádzajme z predpokladu, že najvyššia podaná dávka pre Grammostola rosea je 0,25 ml. Ak prvá dávka nezaberie pokúste sa o ďalšiu. Nezabudnite, že podané množstvo roztoku je limitované pri veľkom množstve môže dosť k prasknutiu abdomenu, kvôli nadmernému tlaku. Najvhodnešia na použitie je inzulínová striekačka.

Obrázok
Inzulínové striekačky. Ilustračné foto prevzané z http://www.bbraun.com.au/.


Intoxikácia

Najnebezpečnejšie pre pavúky sú pesticídy, insekticídy, antiparazitiká a iné látky, ktoré spôsobujú u bezstavovcov istú smrť. Musím hneď na začiatku pripomenúť, že pri styku s týmito látkami sa u pavúka nemusia prejaviť okamžité známky otravy. Príznaky sa môžu dostaviť aj po pár týždňoch až mesiaci. Tento stav je nezvratný a spôsobuje istú smrť. Na intoxikáciu neexistuje účinná liečba. Asi najväčšie nebezpečenstvo nám hrozí zo strany antiparazitík. Tie obsahujú účinné látky ako fipronil, amitraz, deltamethrin a iné. Tieto látky sa používajú ako prísady do prípravkov na ochranu psov a mačiek pred kliešťami a blchami. Sú zastúpená aj v bežne dostupných preparátoch.

Fipronil – Využíva sa v poľnohospodárstve, ničí všetky vývojové štádia bezstavovcov. Môžeme sa potom čudovať nad úbytkom včiel a čmeliakov, ktoré opeľujú aj postrekové rastliny. Samotný fipronil je založený na blokovaní GABA receptorov. Keď sa tak stane, zviera zomiera. Ak sa postrekom fipronil dostáva do okolitej prírody zanecháva na nej výrazné škody (3). V Connelly, Pete, 2001, Environmental fate of fipronil, ktorá je voľne stiahnuteľná na internete je venovaná dopadu fipronilu na životné prostredie.

Deltamethrin - táto látka ma viacero využití. Tak ako aj fipronil sa používa v poľnohospodárstve. Je nápomocná hlavne pri ničení domáceho škodlivého hmyzu, okrem iného aj pavúkov. V Južnej Afrike sa používa ako kľúčová látka na hubenie moskytov prenášajúcich maláriu. Zaujímavosťou je, že stopy tejto látky sa našli v aj v materskom mlieku. Táto látka nežiaduco pôsobí dokonca aj na domáce zvieratá!

Snáď každý psičkár, chovateľ mačiek alebo hlodavcov sa stretol s potrebou ošetriť svoje zviera ako prevenciu proti kliešťom alebo iným parazitom. Osobne používam obľúbený Frontline. Práve tento prípravok ako jeden z mnohých obsahuje aktívnu látku fipronil (1). Nikdy som si neuvedomoval, že aj samotné hladkanie môjho psa môže pri následnom kontakte s pavúkmi, privodiť otravu tým, že dotykom nanesiem prípravok na moje ruky a následne nechtiac na pavúka. Buď to manipuláciou s ním alebo na podávanú potravu (napr: myši). Osobne si vždy pred aktivitou s pavúkmi dobre umývam ruky.


Odstrašujúcim príkladom môžu byť nasledovné riadky. Chovateľ ošetril svoje chovné myši prípravkom Frontline, ktorý ako neskôr zistil obsahuje účinnú látku fipronil. Podľa výrobcu stránky účinkuje Frontline u psov 2 – 3 mesiace u mačiek 1 mesiac. Počítal, že u jeho myší to bude pôsobiť taktiež mesiac. Aktívna látka sa neskôr dostala cez mlieko alebo placentu do mláďat myší. Holíčatá boli skrmované 1,5 mesiaca po aplikácii. Aj napriek tento dlhej dobe po ošetrení myší bol fipronil stále aktívny. Po podaní sa začali vyskytovať prvé príznaky otravy po pár dňoch až mesiaci. (Sklípkan 1998-3)

Prípady intoxikácie podobnými látkami sa vyskytli aj pri použití toho istého terária, v ktorom bol predtým ošetrený plaz, had alebo hlodavec antiparazitikom proti roztočom, blchám a podobne. Napriek umytiu terária a následnom umiestnený pavúka do neho sa začali prejavovať príznaky intoxikácie a následná smrť.

Príznaky intoxikácie u pavúkov sa prejavujú ako:

-pavúk sa pohybuje nekoordinovane
-leží na bruchu a nekoordinovane pohybuje končatiny
-neprirodzené prejavy správania vtáčkara
(Sklípkan 1998-3)

Veľmi zaujímavým prípadom intoxikácie pavúka je, keď s ním manipuluje silný fajčiar. Predpokladá sa, že v tomto prípade je aktívnou látkou práve nikotín alebo iné prítomné látky na rukách fajčiara, ktorý spôsobuje vtáčkarovi neurologické vzruchy.


Problémy zo substrátu

Na začiatku si definujeme substrát ako: rašelinu, lignocel, lesnú hrabanku. Táto téma nie je taktiež dostatočne preskúmaná. Sporadicky na fóre varujem, že všetko čo umiestňujete do terária treba nejakým spôsobom dezinfikovať. V našom prípade ide hlavne o substrát. Rôzne nekvalifikované názory, ktoré medzi chovateľmi panujú odporúčajú „zaručené“ rady čo stačí a s čím majú dobré skúsenosti. Treba si uvedomiť, že ak Vám pri jednej tehle lignocelu nenastali žiadne komplikácie, nabudúce si môžete vybrať horší balíček. Pokiaľ mi môj substrát neprejde cez 100 stupňové ošetrenie riskujem, že si do chovu prinesiem problémy. Robené rozbory lignocelu, preukázali rôzne plesňové kultivácie, semená rastlín, septické spóry a iné. Vajíčka cudzopasníkov a endoparazitov tiež vydržia nehostinné podmienky pokým si nenájdu adekvátneho hostiteľa. Niektoré endoparazity (ich larvy, vajíčka) nezničíte ani opláchnutím horúcou vodou (súkromné pokusy). Ďalší doložený prípad je napadnutie hmyzu, nematódami zo substrátu (Sklípkan 2003-3).


Nebezpečenstvo, ktoré nám zo substrátu hrozí:

1.Septické spóry – je doložený prípad úmrtia Theraphosa blondi
2.Ektoparazity – vonkajšie cudzopasníky (roztoče)
3.Nematódy – doložené prípady, keď chovateľovi odišlo 90 percent chovu. Liečba neexistuje
4.Endoparazity – zahrnul by som sem všetky vnútorné parazity, ktoré momentálne nevieme pomenovať a sú v štádiu výskumu
5.Semenná rastlín, plesňové kultivácie – plesňové kultivácie môžu byť zodpovedné za úmrtiami vtáčkarov


Dyskinetický syndróm

Pôvod tejto záhadnej „choroby“ nie je známy. Tento názov zahŕňa všetky pohybové problémy, ktoré sa u vtáčkara objavia. Samotný syndróm je podľa indikácií často dôsledkom vedľajších okolností. Uvediem pár príkladov, z ktorých môže pavúk prejaviť známky dyskinetického syndrómu.


1.Intoxikácia (viď. prvú časť)
2.Nematódy – invazívne larvy sa živia hemolymfou pavúka, jej úbytkom pravdepodobne stráca pavúk tlak v končatinách a následne sa nekoordinovane pohybuje (v štádiu výskumu, nepotvrdené)
3.Niektoré druhy nematód produkujú aj sekundárnu infekciu u vtáčkara - baktériu, či spôsobuje aj pohybové problémy sa nevie (v štádiu výskumu, nepotvrdené)
4.Nematódy abdominálneho charakteru (Mermithidae)
5.Bakteriálna infekcia – málo preskúmané
6.Vnútrobunkové parazity hubovitého charakteru (Microsporidia, Microspora - hmyzomorky) doložený prenos na pavúkovce
7.Niektoré látky spôsobujú vtáčkarov neurologické vzruchy
8.Dehydratácia – pravdepodobné len u čerstvo importovaných jedincov
9.* Doložené sú prípadný, keď sa tvz. Dyskinetický syndróm vyskytol u cvrčkov. Cvrčky pri dovoze chovateľom domov začali javiť známky nekoordinovaných pohybov. Cvrčky javia podobné charakteristické znaky ako je to popísané u pavúkov. Opäť spúšťací mechanizmus tohto javu na cvrčkoch nie je známy. Do rána všetky cvrčky podochnú. Problém nastáva keď týmito cvrčkami nakŕmite svoje pavúky. Takto skŕmené pavúky infikovanými cvrčkami začnú javiť znaky dyskinetického syndrómu a do pár dni nastáva 100 percentná úmrtnosť. Prečo sa tak deje nie je opäť známe a preskúmané. Cvrčky pred skŕmením dávam aspoň na jednodňovú karanténu aby som sa presvedčil či sú v poriadku. (viz. video)

Pár ukážok dyskinetického syndrómu









Dyskinetický syndróm u cvrčkov
*

Naše odporúčania sa môžu držať len v medziach klasických rád - všetko čo dávate do terária treba dezinfikovať napr. vyvarením pri 100 stupňoch. Dôležitá je hlavne karanténa importovaných zvierat. Tá by mala trvať minimálne 30 dní, pričom terárium by malo obsahovať len misku s vodou a papierové utierky ako podklad. Pre prípadných ektoparazitov alebo nematód by klasický substrát dával vhodné podmienky na rýchlu expanziu do chovu. Karanténa je naozaj vhodné riešenie pretože predávajúci často klamú a nepriznávajú lacné prekupované importy. Osobne vždy vymieňam cudzí substrát pred tým, než si dám pavúka do chovu za môj vlastný, ošetrený. Ak sa vám v chove vyskytnú jedince s výraznými pohybovými problémami, ktoré budú pretrvávať pár dní bez zlepšenia stavu vtáčkara, určite odporúčam odstrániť pavúka z chovu. Najlepšia voľba je dať pavúka do mrazničky. Rýchlim konaním si môžete zachrániť časť chovu (viď. dyskinetický syndróm). Okrem dehydratácie a dočasných neurologických vzruchoch nemáte žiadnu šancu pavúka vyliečiť len sa o to pokúsiť. Odporúčal by som sa nedávať pavúkom vo voľnej prírode nachytaný hmyz (lúčny hmyz), ktorý v našom znečistenom a pesticídmi upravovanom prostredí môže obsahovať nežiaduce látky, endo(ekto)parazity. Je dôležité aby ste potravu, ktorú podáte zvieraťu v karanténe (napr: švába, cvrčka) a on ju nezožerie vyhodili a nedávali ju iným pavúkom. Aj tu je možnosť prenosu nematóda z karanténneho pavúka na chované jedince.




Literatúra:

Kód: Vybrať všetko

1.http://www.frontlinecz.com/14-spot-on.html
2.http://en.wikipedia.org/wiki/Deltamethrin
3.Connelly, Pete, 2001, Environmental fate of fipronil
4.Lewbart, Gregory A. Invertebrate Medicine. 1. Edition - June 2006
5.Pizzi, R., Carta, L., George, S. 2003. Oral nematode infection of tarantulas. The Veterinary Record 152(22) 695.
6.Cokendolpher, J. C. Pathogens and parasites of Opiliones (Arthropoda: Arachnida) . J. Arachnol. 21:1993. 120–146.
7.Poinar, G . O ., Jr . 1985 . Mermithid (Nematoda) parasites of spiders and harvestmen. J . Arachnol . , 13 :121-128.
8.Poinar, G . O ., Jr ., and G. M. Thomas. 1985 . Laboratory infection of spiders and harvestmen (Arachnida : Araneae and Opiliones) with Neoaplectana and Heterorhabditis nematode s (Rhabditoidea) . J . Arachnol ., 13 :297-302.
9.Jašič, J. Entomologický náučný slovník. Bratislava: Príroda a.s., 1984. 674 s.
10.Weiser, J., Mráček Z. Parazitické hlístice hmyzu.
Dehydratácia, intoxikácia, problémy zo substrátu, dyskinetický syndróm – Sceptic
Fyziologické roztoky – Zolo Varga (D-back), Sceptic


Do clanku som zamerne nedal domacku pripravu fyziologickeho roztoku - 0,9%ný roztok NaCl. Ak by ste mali zaujem ohladne domacej pripravy roztokov svoje otazky smerujte na D-backa.

Mozete sa pytat INFO, ktore vas zaujima.

kgb2121

Príspevok od užívateľa kgb2121 » 26. Marca 2010, 07:12

ten fiziologicky roztok vdedy mame dat ked pavuk nemal dostatok vody????

Užívateľov profilový obrázok
Z0oMb3E
skúsený chovateľ
Príspevky: 1586
Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
Bydlisko: Lipt. Osada
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Z0oMb3E » 26. Marca 2010, 14:25

kgb2121 napísal:ten fiziologicky roztok vdedy mame dat ked pavuk nemal dostatok vody????
klud to je uz jedno z krajnych rieseni
sa robi vacsinou vtedy ked uz nieje ina moznost a pavuk je po mesacnom transporte z afriky len v plastovej krabicke a je zubozeny az strach
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)

Užívateľov profilový obrázok
Z0oMb3E
skúsený chovateľ
Príspevky: 1586
Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
Bydlisko: Lipt. Osada
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Z0oMb3E » 28. Októbra 2010, 21:54

:?: rakovina :?:
ObrázokObrázokObrázok
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 29. Októbra 2010, 13:18

skor by som povedal na neake poranenie ...,

Je to chrasta, alebo som na fotke zle videl ?

Cim to bolo krmene v poslednej dobe ?
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
Z0oMb3E
skúsený chovateľ
Príspevky: 1586
Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
Bydlisko: Lipt. Osada
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Z0oMb3E » 29. Októbra 2010, 16:41

neni to chrasta chrastu poznam toto je vystupave az moc vredik - vriedok (neviem ako sa to sklonuje)
krmena nebola este nicim je asi dva tyzdne po zvleku
akoze ja sa nejak extra nestresujem
1. je to albovaganka
2. nevyzera to nejak vazne
3. uvidim co to povie na rok ked sa zvlecie znova
ja som to chcel len ukazat ako zaujimavost
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)

hano
Príspevky: 56
Dátum registrácie: 9. Decembra 2008, 15:00
Bydlisko: Dolný Kubín

Príspevok od užívateľa hano » 12. Novembra 2010, 15:36

caute.dnes som prisiel domov a nasiel som samicku Pelinobius muticus (ex Citharischius crawshayi) ako jej zo zadnej nohy vyteka nejaka tekutina a na druhej nohe ma nieco podobne ,ale z toho jej ta tekutina netecie.na abdomene mala nieco ako plesen ale to bola len zaschnuta tekutina z tej nohy... to som dal pinzetou prec.a tu tekutinu som utrel vatovou tycinkou.pavuka mam asi tyzden a stale je taky malatny...zo zaciatku som myslel,ze to je zo stresu z noveho prostredia.pridam obrazky nech mate lepsi prehlad o tom co ma na tych nohach

Obrázok
Obrázok
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Z0oMb3E
skúsený chovateľ
Príspevky: 1586
Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
Bydlisko: Lipt. Osada
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Z0oMb3E » 12. Novembra 2010, 16:07

hemolymfa i ked farba sa mi nezda (moze to byt lomom svetla)
je to fyzicke zranenie asi sposobene manipulaciou
malatnost + takyto vonkajsi prejav moze nasvedcovat ze moze mat poskodeny aj nejaky vnutorny organ a to ma 100% fatalny zaver (ale ked sa drzi tyzden je dobre znamenie)
treba sledovat... podrz ju chvilku na nizsom substrate a sleduj prejavy
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)

hano
Príspevky: 56
Dátum registrácie: 9. Decembra 2008, 15:00
Bydlisko: Dolný Kubín

Príspevok od užívateľa hano » 12. Novembra 2010, 16:26

v urcitych intervaloch sa zacne prechadzat po nadobe a robi pri tom pohyby ako keby tahala pavucinu,ale ziadnu nevidim.potom zastane ako keby oddychovala a zacne znova. ked som jej tu nohu utieral vatovou tycinkou tak bola uuplne kludna.ked som sa dotkol druhej nohy,tak zacala sycat.

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 12. Novembra 2010, 19:53

zavri ju do tmaveho kuta niekde, nekukaj na nu nesahaj nerus - proste nic , substrat troska suchsi staci ... a vodicku do mysticky.


Prezije.
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
paint
Príspevky: 233
Dátum registrácie: 25. Marca 2008, 11:44
Bydlisko: Senica

Príspevok od užívateľa paint » 12. Novembra 2010, 20:03

hemolymfa je číra resp. jemne mliečne zafarbená, al. to skresľuje iba na tej fotke.Keby bola zranená iba v časti kĺbu tak je to v pohode ale to by mala reagovat normalne pri vyrušení. Počkaj týždeň,dva uvidíš.

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Sceptic » 10. Decembra 2010, 13:35

Prednedavnom som riesil problem zamorenia rodu neznamymi muskami. Musky nakladli vajicka na pavuka, hlavne medzi „klby“ kracavych koncatin, pricom liahnuce sa larvy postupne zabijali pavuka. Ako som sa informoval podobne zamorenia odchovov sa stali aj v CZ. Vzorky boli odoslane na expertizu do CZ, vysledky rozboru nie su este stale zname. Cely chov musi prejst striktnymi karantennymi opatreniami inak sa toho nezbavite. Chovatelovi sa podaril tento problem po case zvladnut. Nie je ci musky neboli len sekundarny problem a chovatel mal v chove tak isto aj nematody.

Obrázok

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Nery
skúsený chovateľ
Príspevky: 303
Dátum registrácie: 18. Novembra 2008, 21:35
Bydlisko: Tábor (czech)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Nery » 10. Decembra 2010, 14:44

Tohle ty mrchy muší dělávají, ale vždy kladou už na umírající pavouky...ten jedinec má kolem sebe už takový opar rozpadu...staří samci, rakovina, plísně, vyčerpání, apod. Nevšiml jsem si že by se larvy prožraly do ještě živého jedince,ale příliš jsem to nezkoumal.
(-(-(-_-)-)-)
© - příspěvek je chráněn autorskými právy - pravděpodobně jde o jedinečný intellectualní kotrmelec...
Bez povolení autora je zakázáno na text zírat !

Užívateľov profilový obrázok
otikdb
Príspevky: 137
Dátum registrácie: 13. Januára 2010, 15:02
Bydlisko: Piešťany
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa otikdb » 11. Februára 2011, 14:07

Zdravím. Čo môže byť toto? Neviem odkial mu vyteká hemolymfa lebo to má celé mokré. Včera to ešte nemal a nemohol sa ani poraniť bo nemá kde. Neviem ako sa mu to mohlo prihodiť. Žeby niaka choroba abo čo. Správa sa úplne normálne akurát, že sa stále čistí. Pred troma dňami žral zadnú časť rozstrihnutého zopobasa. Je to Nhandu chromatus 8-mi zvlek. Zvlečený asi pred mesiacom. Za foto sa omlúvam. Lepšie sa nedalo.


Obrázok
Obrázok
Príroda si vyberá za zábavu daň ďaleko vyššiu, ako by sa odvážil vyberať štát. (Vladimír Vondráček)

Na počiatku bola krajina. Múdra, prísna, do seba uzavretá. Sama v sebe a sama pre seba. Potom prišiel človek. (Milan Rúfus)

Užívateľov profilový obrázok
Jednasest
Príspevky: 837
Dátum registrácie: 23. Júna 2009, 19:41
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Jednasest » 11. Februára 2011, 14:38

najskor vyteka z plucneho vaku, co sa jej stalo neviem.
Môj web
Hľadám samca Acanthoscurria juruenicola NEMUSI BYT ADULT kupim/vymenim/pol kokona.
Boaedon fuliginosus predaj

Užívateľov profilový obrázok
Gergej
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
Bydlisko: Martin
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Gergej » 27. Marca 2011, 20:34

Pri nedávnom premiestnení môjho ceratogyrusa marshalliho som zistil že niečo nieje v poriadku.
Na abdomene má nejakú škvrnu a celkovo je nejaký neforemný, nesúmerný.

Obrázok
Hey hou, let´s go!!!

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Sceptic » 27. Marca 2011, 20:47

Chcelo by to detailnejsiu foto. Mokva to? Minimalne by som vymenil substrat, novy by som osetril pripravkami (hypemagan) dezinfikoval by som cele terarium. Ak by to mokvalo mohli by sme sa cez SS dohodnut a poslal by si mi vzorky, a niehoho vhodneho zozeniem na rozbor. Dost by to pomohlo pri dalsej liecbe, mozno aj inym ludom.

Užívateľov profilový obrázok
Gergej
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
Bydlisko: Martin
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Gergej » 28. Marca 2011, 12:54

Nie, nemokvá to, pavúk sa správa normálne, substrát je čerstvo vymenený. Teraz som mu trochu zvýšil teplotu, tak uvidím čo sa bude diať. V prípade nejakej zmeny dám samozrejme vedieť, detailnejšiu fotku spravím hneď ako sa vyskytne príležitosť. Mal by sa teraz niekedy zvliekať, tak uvidím...
Hey hou, let´s go!!!

Užívateľov profilový obrázok
Gergej
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
Bydlisko: Martin
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Gergej » 30. Marca 2011, 16:55

...lepšie sa mi to asi nepodarí odfotiť...

Obrázok
Hey hou, let´s go!!!

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa adi » 30. Marca 2011, 17:47

Ja si myslim, ze to bude len osuchane :)
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
Razor
Príspevky: 1010
Dátum registrácie: 30. Apríla 2007, 15:46
Bydlisko: RS/NR
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Razor » 6. Apríla 2011, 19:40

Osuchane to teda urcite nebude, vyzera to na vaznu chorobu, hoci neviem aku, tiez som ju zbadal pri P. murinusovi v r. 2008, ktorý po zvleku s takýmto abdomenom zahynul, proste mu praskol. Neviem co to mohlo byt, jeden zvlek to mal normálne, a následne ako sa zvliekol sa mu to cím dalej tým viac zhorsovalo, az dospel a následne mu ten abdomen aj praskol.
Pár fotiek:

Foto z 8.6. 2008
Obrázok
na obrazku chyba pavukovy koncatina, a na abdomene sa uz javia akesi naznaky niecoho. O tu koncatinu uz neviem ako prisiel.

Foto z 4.7. 2008
Obrázok
Obrázok
ciastocna regeneracia koncatiny + strata zadnej koncatiny pri zvliekani, na abdomene to uz vyzera hrozne.

Po tomto zvleku sa pavuk zvliekol do adultu, a mal tie bulvy este horsie, po zvleku mu par minut nato pukol abdomen a pavuk zahynul. Podla mna, sa mu infekcia dostala do tela cez otvorenu ranu koncatiny, u C. marshalliho moze byt iny problem, no stym abdomenom to vyzera podobne, skoda ze nemam k dispozicii i fotku mrtveho samca, ja osobne som to zmazal nebolo to priliz pekne co moze byt teraz aj na skodu... :?

Pekny den prajem. :)
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
adi
Príspevky: 2001
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Bydlisko: Prešov
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa adi » 7. Apríla 2011, 11:04

Toto su pekne fotky :)

Nemal si to pod mikroskopom ? ci mu dnu nieco nerastlo ?

Vyzera ako keby sa mu postupne ztensovala "koza" abo co .
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Sceptic » 16. Apríla 2011, 13:08

Gergej:

Skusal si mu to nejako osetrovat? Napr: Betadinom?

Info:
http://www.lekynainternetu.cz/p/betadine-roztok-30-ml/
Roztok Betadine je dezinfekční prostředek, který ničí řadu choroboplodných zárodků (antimikrobiální účinek) a je vhodný k dezinfekci pokožky a sliznic. Působí na bakterie, plísně, viry a prvoky.
Osobne ten roztok bezne pouzivam. Dnes som snim v pomere 1:3 s vodou osetroval abdomen jednemu pavukovi. Nanasam vatovymi tycinkami. Mozes aplikovat viacej krat. Nestoji to vela a za pokus nic nedas.

Užívateľov profilový obrázok
Gergej
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
Bydlisko: Martin
Kontaktovať užívateľa:
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa Gergej » 18. Apríla 2011, 22:08

Ošetrovať som ho nijak neskúšal, nechcem mu ešte viac ublížiť. Teraz nedávno sa zvliekol do ôsmeho zvleku. Vyzerá to tak že je to menej viditeľné, ale to skorej zrejme len kvôli novému ochlpeniu. Opuchnuté to však zostalo a vidieť to!!! Správa sa zatiaľ normálne, reaguje ako reagovať má, zvýšil som mu teplotu, uvidím čo bude.....
Ak sa podarí skúsim to odfotiť.
Hey hou, let´s go!!!

marduk
Príspevky: 85
Dátum registrácie: 25. Februára 2006, 12:29
Bydlisko: Turcianske Teplice
Re: Choroby vtáčkarov

Príspevok od užívateľa marduk » 28. Augusta 2011, 15:19

Zdravicko,tak dnes mi uhynul zaujimavym sposobom pavuk druhu Ceratogyrus sanderi,dost ma to mrzi bola to adultna naparena samica...Zacalo to asi pred 3 tyzdnami,ked som si vsimol na pavukovi ked bol na stene nadoby okolo chelicier nieco biele,tipol som to na nematody(nemal som to ako blizsie skumat pavuk bol este culy,vtedy boli tie biele miesta rozmeru,aky je vyznaceny cervenou farbou na prvej foto).Premiestnil som ho od ostatnych chovancov,pred 2 tyzdnami dostal holica,z ktoreho vsak do druheho dna stravil asi len stvrtinu,tak som ho odstranil.Pred par dnami sa objavili na subtrate dost velke flaky-vyzera to ako vykaly vid.3 foto.Pavuk zacal byt apaticky az dnes uhynul.Okolo ustneho otvoru a chelicier ma ten biely vlhky flak ako vidno na foto.Tak neviem ci tie flaky su vlastne "zvratky"?Co by to mohlo byt?

Obrázok

Obrázok

Obrázok


Napísať odpoveď