Vplyv teploty a potravy na vyvin vtackara

Sem umiestňujte svoje otázky ohľadom chovu, starostlivosti a pod.

Moderátori: Sceptic, bebekexxx

Napísať odpoveď
Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Vplyv teploty a potravy na vyvin vtackara

Príspevok od užívateľa Sceptic » 11. Augusta 2012, 11:14

Vplyv teploty a potravy na vývin vtáčkara Acanthoscurria geniculata
Abstrakt:
Táto práca sa zameriava na juhoamerický druh vtáčkara Acanthoscurria geniculata. Určením pohlavia v pomere 40 samcov a 68 samíc sme náhodne vybrali 10 samcov a 10 samíc, ktoré sa podrobili ďalším experimentom. Tabuľky v práci obsahujú údaje o rýchlosti zvliekania, dĺžky tela pozorovaných jedincov pri rôznych teplotných podmienkach a štatistické vyhodnotenie dĺžok vtáčkarov medzi pohlaviami. Zistili sme, že rýchlejšie rástli vtáčkare z vyhrievaného boxu po 6. zvlek. Od 6. po 8. zvlek rýchlejšie rástli vtáčkare z boxu nevyhrievaného. 9. až 11. zvlek rýchlejšie prekonali vtáčkare z boxu vyhrievaného, ale posledný 12. zvlek prekonali rýchlejšie vtáčkare z boxu nevyhrievaného. Nárasty v tele boli väčšie pri vtáčkaroch z vyhrievaného boxu po 7. zvlek pri pohlavne neurčených jedincoch. Od 8. zvleku sme porovnávali dĺžky tela vtáčkarov medzi pohlaviami z jednotlivých boxov a teda samce z nevyhrievaného boxu narástli viac ako samce z boxu vyhrievaného. Pri samiciach od 8. zvleku boli jednotlivé dĺžky pomerne rovnaké. Okrem týchto vyhodnotení sme zisťovali vplyv teploty a potravy medzi vtáčkarmi z jednotlivých boxov a zistili sme, že podmienky vyhrievaného boxu boli prospešné pre rýchly rast do 6 rastového štádia. Od 7. rastového štádia sa darilo lepšie vtáčkarom z boxu nevyhrievaného, čo sa potvrdilo aj na dĺžkach samcov chovaných pri bežných podmienkach.
http://issuu.com/scepticlividity/docs/s ... _p&wmode=0

Užívateľov profilový obrázok
Sceptic
Administrátor stránky
Príspevky: 2392
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Bydlisko: ZA
Kontaktovať užívateľa:
Re: Vplyv teploty a potravy na vyvin vtackara

Príspevok od užívateľa Sceptic » 11. Augusta 2012, 11:15

Kód: Vybrať všetko

Kosiba, S., Allen, P. & Barrantes, G. (2012) Feeding effectiveness of Megaphobema mesomelas (Araneae, Theraphosidae) on two prey types Bull. Br. arachnol. Soc. 15 (7): 228-230

Summary
Prey selection is essential for individual fitness; therefore, it would be expected that a predator would select prey of a higher rank (energy/time) when exposed to prey of differing quality. In this paper, we compare the feeding effectiveness (biomass consumed/time) of Megaphobema mesomelas (O. P.-Cambridge, 1892) in captivity, and the preference between two prey types: beetles and crickets. Spiders are more effective when feeding on crickets. The heavy exoskeleton of beetles increases prey-handling time in order to access a relatively smaller amount of edible tissue. Effectiveness also increases with spider and prey size (mass), with larger spiders feeding more effectively on larger prey. Spiders show a strong preference for feeding upon crickets over beetles when both prey types are offered at the same time.
Autori clanku porovnali dva typy potravy, chrobaky a cvrcky, ktore boli podavane vtackarom. Oba druhy potravy vo volnej prirode tvoria cast ich jedalnicka. Skumana efektivita krmenia vzhladom na (biomasu-spotrebu-cas) pri druhu Megaphobema mesomelas bola vykonavana v zajati. Zistili, ze najviac efektivne pre pavuky, je krmenie cvrkami. Exoskeleton pri chrobakoch je pre pavuka zlozitejsie spracovat, pricom vysledne je aj relativne mensie mnozstvo jedleho tkaniva, ktore moze prijat. Pavuky dokonca vykazovali silnu preferenciu cvrckov pred chrobakmi pri krmeni ak im boli oba ponukane tu istu dobu naraz.

Cely pokus vykonavali na 10 kusoch adult samiciach druhu M. mesomelas, ktore nazbierali v Cerro Plano, Kostarike. Pokusne ubikacie boli velke 48x32x32 cm, teplota 25-27 stupnov, 70-80 percentna vzdusna vlhkost. Podklad teraria bol verny podmienkam z volnej prirody. Pocet podavanych kusov cinil 54 z toho 25 chrobakov a 29 cvrckov.

Cista miera prijimu energie (prijem energie-cas) zalezi od roznych faktoroch ako
-kvalita koristi
-cas straveni hladanim, cakanim koristi
-cas za, ktory je pavuk schopny korist spracovat

Velky pavuk potrebuje na efektivnejsi prijem energie vacsiu korist, pricom malo efektivne je krmit pavuka malou koristou, kde vynalozi viacej usilia ako samotny prijem. Na dovazok ma takato korist viacej exoskeletonu ako pozivatelnej biomasy. Taktiez je dolezita samotna korist pricom na cvrckovi oproti chrobakovi su tkaniva makke, co nevyzaduje dlhy proces samotnej pripravy koristi k potrave, je ich aj viacej k straveniu a preto ma oproti chrobakom vyhodu.

Klucove slova: krmenie vtackarov, kvalita potravy, vyvin vtackara a potrava


Napísať odpoveď