legalnost chovu

Ak ste začiatočník a chcete sa pýtať na základné veci, pýtajte sa práve tu

Moderátori: Sceptic, bebekexxx, thefox

lesho
Dátum registrácie: 19. Júna 2007, 22:31
legalnost chovu

Príspevok od užívateľa lesho » 2. Októbra 2007, 20:36

zaujimalo by ma, kedze ide najma o exoticke druhy, ako je to s legalnostou chovu na uzemi SR. nie je k tomu nutne nejake povolenie, ci aspon registracia?
Psalmopeus cambridgei, Brachypelma boehmei

Užívateľov profilový obrázok
Avar
Dátum registrácie: 8. Februára 2007, 21:51

Príspevok od užívateľa Avar » 2. Októbra 2007, 20:57

Povoleni potrebujes jen na rod Brachypelma, ktery je v CITES. Jinak je chov "free" a bez papirovani.

adi
Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 3. Októbra 2007, 10:01

ja som telefonoval s veterinarnou spravou ... ohladne jednej veci ...., a nejako sme sa dostali k tomu ze oni nevedia o vela chovateloch kt. maju doma skorpiony (ze nesu registrovany) /rec bola o skorpikoch pochopitelne/ -- takze niekto sa aj registruje .... a to pride ujo inspektor a bla bla bla ...., ale pokial to niesu druhy zivotu nebezpecne ( v zakone charakterizovane ako chov nebezpecnych zvierat) alebo uz spomenute CITES-ove -- tak je podla mna hlupost sa chodit registrovat ..... samozrejme ze sa to da .... len tie kontroly .. a tak ...
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

cvabo
Dátum registrácie: 25. Februára 2006, 07:20

Príspevok od užívateľa cvabo » 29. Októbra 2007, 14:54

ale to plati len do JANUARA 2008 potom bude mat CITES podobu ako v EU :):) ..

adi
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 29. Októbra 2007, 16:38

huraaaa :D :D :D :D :D

Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany. :-)

gryf
Dátum registrácie: 5. Novembra 2006, 13:59
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa gryf » 29. Októbra 2007, 16:53

No som zvedavy ci to ovplivni aspon trosku kvalitu burz na Slovensku pretoze napriklad s rakusakmi sa nemozeme porovnavat.Keby sme spojili vsetky burzy co mame na Slovensku zdaleka by to nebola ani polovica burzy co maju v Rakusku :?
Na čo sa báť ďalšieho dňa? Možno žiadny nepríde.

Obrázok
Obrázok

leon33
Dátum registrácie: 7. Apríla 2007, 12:48
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa leon33 » 29. Októbra 2007, 17:26

Aký postih môže očakávať chovateľ ktorý chová Brachypelmy a nemá ich registrované :?:
XXX

adi
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa adi » 29. Októbra 2007, 17:28

najskor asi vysoke pokuty , myslim ze to az trestny cin nebude , jedine ak by bolo dokazane obchodovanie. To by mohlo byt klasifikovane ako obchodovanie a nelegalny predaj chranenych ziv.

Moj nazor , ak sa mkylim opravte ma .

cvabo

Príspevok od užívateľa cvabo » 29. Októbra 2007, 17:48

gryf napísal:No som zvedavy ci to ovplivni aspon trosku kvalitu burz na Slovensku pretoze napriklad s rakusakmi sa nemozeme porovnavat.Keby sme spojili vsetky burzy co mame na Slovensku zdaleka by to nebola ani polovica burzy co maju v Rakusku :?
na slovensku nerealne lebo tu nie je tolko chovatelov a uz vobec nie tak zazratych ako ludia co sa stretavaju v Poltene ..

Sceptic
Administrátor stránky
Dátum registrácie: 28. Decembra 2005, 16:20
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Sceptic » 30. Októbra 2007, 15:54

gryf napísal:No som zvedavy ci to ovplivni aspon trosku kvalitu burz na Slovensku pretoze napriklad s rakusakmi sa nemozeme porovnavat.Keby sme spojili vsetky burzy co mame na Slovensku zdaleka by to nebola ani polovica burzy co maju v Rakusku :?
Podla mna cites nema nic spolocne s kvalitou burz co sa aspon tyka pavukovcov. Dostanes na nich kupit aj citesove Brachypelmi. Ked niekto pride a zacne predavat zaujimave veci, samozrejme aj s patricnou cenou tak si to mozno kupia 1 - 2 ludia. Naco sem ma potom niekto chodit predavat. Dnes nie je problem ak mas naozaj zaujem, zozenies si aj sam co chces. Len treba volu a chut investovat. Slovensko sa nemoze porovnavat s nikym. U nas je chov o par sikovnych chovateloch a to je vsetko. Skor treba hladat pricinu v ludoch. Na ilustracii su pozri Karol a Karci boy na burze.

Tryri
Dátum registrácie: 14. Augusta 2007, 15:03
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 16:06

Ano, to je pravda, ale pozrite sa aj na ,,zivotnu uroven,, tam a tu.

Neviem, ale malo ktory chovatel ma prostriedky na to, aby si kupoval male vtackare za 5000 korun a podobne.

Vy porovnavate vacsinu tohto so zapadom, to mozes rovno porovanat ekonomiku, infrastrukturu, manazment so zapadom a vsetko ti vyjde ze sme oproti nim dost biedne.

Je sice pravda ze v cechach je to chovatelstvo tiez niekde inde ako na slovensku, ale tiez to nie je nejaky zazrak.

cvabo

Príspevok od užívateľa cvabo » 30. Októbra 2007, 16:16

tryri nie vsetko je o prostriedkoch :) ...

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 16:28

Samozrejme ze nie vsetko, to je mi jasne, uz aj z tohto fora je jasne ze niekto na to pecie a ani sa nesnazi si zistovat nejake info ... ale uz som videl vela krat kritiku na to, ze ludia proste nechcu investovat do exotickejsich, alebo raritnych druhvo .... a tam uz nejde o to kolko mas casu a vedomosti, ale o peniaze.

cvabo

Príspevok od užívateľa cvabo » 30. Októbra 2007, 16:44

stale s tebou nesuhlasim :) .... ludia by aj investovali, ale povedia sa ze ked budem mat chov viac vymakany a budem toho vediet viac , ale zvacsa pre nieco prestanu ... a k tej cinancnej stranke ... ked mas nieco co chce niekto a ma to co chces ty tak sa viete rozumne dohonut :) ...

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 16:56

Dobre, ale co ked ja nic nemam a chcem nieco ? A pochybujem ze keby niekto zacinal s menej hodnotnymi pavukmi ze niekto vymeni P.metallicu za L.parahybanu :D

Sceptic
Administrátor stránky
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Sceptic » 30. Októbra 2007, 17:23

Tryri napísal:Ano, to je pravda, ale pozrite sa aj na ,,zivotnu uroven,, tam a tu.
Ja neporovnavam SK so zapadom.
V Cz je o dost lespie ale o nejakych priepastnych rozdieloch sa neda hovorit, nie sme Albansko. Pozri ako vyzera chov vtackarov u nich.

Tryri napísal: Neviem, ale malo ktory chovatel ma prostriedky na to, aby si kupoval male vtackare za 5000 korun a podobne.
Opat nechodme do extremu nehovorime o takychto drahych druhoch. Tu je vela napr: dat na pavuka 300 sk za 1 zvlek. Radsej budem mat 5 kusov nieco zaujimaveho ako za tu istu cenu 100 vagansiek.
Tryri napísal: Vy porovnavate vacsinu tohto so zapadom, to mozes rovno porovanat ekonomiku, infrastrukturu, manazment so zapadom a vsetko ti vyjde ze sme oproti nim dost biedne.
Nic ti nebrani ist robit na brigady a kupit si aj drahsi druh. Viem, ze to zalezi aj ok lokality nie vsade su brigady pre ludi nie este pre studentov. Zarobit si vonku a investovat do chovu a podobne. Hovorim to z vlastnej skusenosti.
Tryri napísal: Je sice pravda ze v cechach je to chovatelstvo tiez niekde inde ako na slovensku, ale tiez to nie je nejaky zazrak.
Cesi patria k minimalne k EU spicke ak nie k svetovej.

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 17:40

Dobre, ale myslis ze teraz tam sa na burzach nepredavaju vaganske, alebo ze tam kazdy clovek utraca nehorazne peniaze za vtackare, ze je do toho kazdy zazraty ? Pochybujem. Maju viacej skusenych chovatelov, ale nemozes to brat takto globalne.

Ja chodim do roboty popri studiu takze mi nehovor o peniazoch, tu nejde o mna, ja som do vtackarov uz zopar tisiciek investoval a nelutujem toho (jediny kto kruti hlavou je priatelka .... ale toto nepochopi :D ) ja vravim tak v globale.

Pokial sa mi nejaky druh paci, tak moc na cenu nehladim ...

Sceptic
Administrátor stránky
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Sceptic » 30. Októbra 2007, 18:06

Tryri napísal:Dobre, ale myslis ze teraz tam sa na burzach nepredavaju vaganske, alebo ze tam kazdy clovek utraca nehorazne peniaze za vtackare, ze je do toho kazdy zazraty ? Pochybujem. Maju viacej skusenych chovatelov, ale nemozes to brat takto globalne.

Tie vagansky boli len prirovnanie. No Nemec si urcite dovoli kupit naco si zmysli... je to v tej zivotnej urovni, platy a podobne co si spominal. Neporovnavaj hned s Nemeckom. Skor by som sa zameral na Cesko, ktore je nam vo vsetkych aspektoch najblizsie. Vsetko nie je len o peniazoch, smerom k 5000 druhom sa da ist aj cestou odchovu, vymien. Aj ked to bude trvat viacej rokov. Nikde nepisem, ze sa to da realizovat do zajtra. Myslim si, ze to vsetko zalezi od ludi co su schopny konicku obetovat a venovat. Neviem ako poznas naj SK chovatelov ale tiez zacinali. Myslis, ze zacinali hned u 5000 druhov, to urcite nie. Trvalo x rokov kym sa dopracovali na dnesnu uroven. Mi mame cestu o nieco lahsiu ako oni a napredovat mozeme skorej. Knihy, internet, www.lasiodora.sk :) . Pozri si uroven naseho fora a trebars arachnomanie. Chod na burzu do Ceska a k nam. V CZ idem od stola k stolu a vzdy vidim pojem, skuseneho chovatela, mam co robit aby som vsetkych obehal a este pozrel co predavaju. Na SK burze som hotovy za 10 min a vsetok cas venujem asi 2 - 3 chovatelom. Nemam pocit, ze vsetci skuseny CZ chovatelia su nejaky bohaci, ktory si kupia co uvidia, tiez pracovali systematicky. Keby som tvrdil, ze isty financny obnos na zaciatok nepotrebujeme, trepal by som.

Tryri napísal: (jediny kto kruti hlavou je priatelka .... ale toto nepochopi :D ) ja vravim tak v globale.
Som na tom podobne. :)

Oravák
Dátum registrácie: 22. Júla 2007, 15:00

Príspevok od užívateľa Oravák » 30. Októbra 2007, 19:02

Sceptic prave som dočítal tvoj príspévok a davam ti za pravdu. Nie všetko je len o peniazoch, všetko je v nás ľudoch hlavne ide o ten zápal. Ja chovam pavúky pre potešenie, pozorujem ich spravanie, snažím sa o tom ktorom druhu, ktorý chovám zistiť čo najviac. Pavukom sa venujem šesť rokov no nepovažujem sa za chovaťela. Vždy som mal len jedného pokiaľ nezdochol na starobu, lebo to boli všetko samci. Túžil som po B. smithi a tak som skusil internet. V lete som našiel práve stranku www.lasiodora.sk. Tato stranka ma doslova uchvátila čo sa týka informácií o pavúkoch a skvela fotogaléria. Dnes mam pavúkov osem a chcem to ešte o par druhov rozšíriť. Tiež mam rodinu ale po sobotach si idem privyrobiť a je aj na nejakeho pavúčika. Mam jednu vyhodu že moja manželka ma v tom podporuje ale len do určitého počtu pavukov.

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 21:21

Zial som sa nedostal este na ine burzy ako na prievidzsku, a to fakt nie je ziadna slava ako hovoris, mas tam 3 stoly s pavukmi a to je vsetko (a to len niekedy su tam tri ... )

Lenze teraz je aj ta doba ina, a jedina vyhoda a zachrana akeho takeho chovatelstva na slovensku je to, ze sa da kopu veci doviest zo zahranicia, alebo si ich proste objednas cez net/telefon atd.

Nemusis proste cakat 3 mesiace kym bude nejaka burza, zapnem ICQ a do 2 dni mam doma vtackare :) Zatial mi to staci, sice ked budem chceit nejake raritnejsie druhy asi to nebude take jednoduche, ale vsetko ide.

cvabo

Príspevok od užívateľa cvabo » 30. Októbra 2007, 22:25

pojdem sam proti sebe ... ale pokial vies co chces a nemas nic na predaj na burzu sa ti neoplati ist ....

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 22:28

Hej, to je fakt, sice je to pekne kupim to priamo tak, ale nemas problem to vyriesit z pohodlia domu, neotravuje ta tam nikdo, neodtlacaju ta od stola, nikto do teba nestrka a neviem co :D

cvabo

Príspevok od užívateľa cvabo » 30. Októbra 2007, 22:46

ale je ine ked to vybvujes osobne aj ked je na burze zhon a pod ... ale je to predsa len ine .... napr. nebyt burz ja nechovam .... aspon by som nezacal vsedy ked som zacal :) ..

Tryri
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tryri » 30. Októbra 2007, 23:31

Njn, ja som zacal uplne bez burz, to ze je nejaka burza som sa dopocul az ked som uz mal niekolko vtackarov. Cize ja som take dieta internetu :D

terno
skúsený chovateľ
Dátum registrácie: 17. Novembra 2006, 07:44
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa terno » 31. Októbra 2007, 12:27

cvabo napísal:pojdem sam proti sebe ... ale pokial vies co chces a nemas nic na predaj na burzu sa ti neoplati ist ....
PRESNE V TOMTO SA TAK VELMI ODLISUJU CHOVATELIA NA SLOVENSKU A V CECHACH. V CECHACH IDE CHOVATEL NA BURZU NIE ANI TAK KVOLI TOMU CO TAM KUPI ALE HLAVNE KVOLI TOMU ZE SA STRETNE S INYMI CHOVATELMI, POVYMIENA PAVUKY A HLAVNE INFORMACIE. POKIAL TU BUDEME MAT PODOBNE NAZORI NIKDY SA UROVEN SLOVENSKYCH BURZ NEBUDE ROVNAT TYM CESKYM.........NIE JE TO LEN O CENE A KUPISCHOPNOSTI LUDI ALE HLAVNE O MENTALITE. AK SI MYSLITE ZE NEMEC/RAKUSAN VAM NA BURZE "VYCALUJE" EURA BEZ ROZMYSLANIA KOLKO SI ZAPYTATE TAK SA MYLITE. BUDE S VAMI ZJEDNAVAT KAZDY CENT - A TO ZAROBI PODSTATNE VIAC AKO SLOVAK.
facebook: Marek Terno
Obrázok

Napísať odpoveď