Gorgyrella inermis
Moderátori: Sceptic, bebekexxx
- Gergej
- Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
- Kontaktovať užívateľa:
Gorgyrella inermis
Zdravím, chcem sa spýtať na tento druh pavúka, viem že ide o takzvaného trapdoora, afrického a asi dosť jedovatého pavúka. Neviem však nájsť nič konkrétne o jeho chove.
Nemáte niekto skúsenosti z chovom tohto pavúka???
Náročnosť chovu, teplota, vlhkosť, zloženie substrátu a podobné detaily ma zaujímajú......
...ďakujem za rady...
Nemáte niekto skúsenosti z chovom tohto pavúka???
Náročnosť chovu, teplota, vlhkosť, zloženie substrátu a podobné detaily ma zaujímajú......
...ďakujem za rady...
Hey hou, let´s go!!!
- adi
- Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
- Kontaktovať užívateľa:
Ak nevies nic najst inspiruj sa na nete, pripadne popozeraj meteorologicke udaje z lokality vyskytu ... a vytvor si vlastny nazor.
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com
Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany.
Hadat sa na internete je ako zucastnit sa paralympiady - aj ked vyhras - furt si retardovany.
alebo rovno napíš mail niejakému domorodému šamanovi ...
substrát dávam 1/1/1 lignocel piesok rašelina, vlhký ale nie premočený , ked dávaš do nádoby susbstrát nech je vzdušný rýchlejšie si spraví noru,aj ked im nerobí problém ani tvrdá pôda,tiež mám v chove pravdepodobne gorgyrellu, od ktorej mám aj mláďatá , ale netrúfam si určovať presný druh ,
inak nenáročný vdačný ,tepltu mám izbovú, ak chceš vedieť ešte niečo tak sa kľudne opýtaj.
no ako kedy prídeš do KE ?
substrát dávam 1/1/1 lignocel piesok rašelina, vlhký ale nie premočený , ked dávaš do nádoby susbstrát nech je vzdušný rýchlejšie si spraví noru,aj ked im nerobí problém ani tvrdá pôda,tiež mám v chove pravdepodobne gorgyrellu, od ktorej mám aj mláďatá , ale netrúfam si určovať presný druh ,
inak nenáročný vdačný ,tepltu mám izbovú, ak chceš vedieť ešte niečo tak sa kľudne opýtaj.
no ako kedy prídeš do KE ?
- adi
- Dátum registrácie: 12. Novembra 2006, 15:39
- Kontaktovať užívateľa:
Co takto sa podelit s tvojim nazorom ? Nemienim tu vypisovat veci , co ako a prsne do bodky. Lebo to nie je az taky znamy druh v chovoch a nazory ostatnych chovatelov mozu rozchadzat. Napis ake mas skusenosti ty a mozno sa dopracujeme k neakej konecnej verzii.Gergej napísal:Ta nenapadlo že vlastný názor mám a zaujímajú ma aj názory iných?????
Mam doma neake mlade , ze Petko ...., ale nie vzdy najdem vsetky ...
michaladamcak@gmail.com, www.terapresov.freevar.com
nj, on nemá skúsenosti preto sa pýta, aspoň si myslím že si ho chce zadovážiť -adi napísal:Co takto sa podelit s tvojim nazorom ? Nemienim tu vypisovat veci , co ako a prsne do bodky. Lebo to nie je az taky znamy druh v chovoch a nazory ostatnych chovatelov mozu rozchadzat. Napis ake mas skusenosti ty a mozno sa dopracujeme k neakej konecnej verzii.Gergej napísal:Ta nenapadlo že vlastný názor mám a zaujímajú ma aj názory iných?????
Mam doma neake mlade , ze Petko ...., ale nie vzdy najdem vsetky ...
- Gergej
- Dátum registrácie: 15. Marca 2009, 15:25
- Kontaktovať užívateľa:
No hej, to je pravda, má zatiaľ len teoretické skúsenosti, pavúka skutočne budúcnosti plánjem...
Gorgyrella inermis pochádza z Tanzánie, z častí Južnej Afriky. Od pobrežia a po vnútrozemie stúpa nadmorská výška až do 3000m nad morom. Gorgyrella obýva prevažne doliny, kde počas jari býva cez deň teplota do 32 °C po západe slnka klesá na nejakých 25 – 26 °C. Relatívna vlhkosť vzduchu sa tu pohybuje v tomto období nejakých 70 % a v noci stúpa až na 100 %.
Terárium s veľkosťou 15x15x25 cm. Do rohu terária sa umiestni napájačka s pitnou vodou. Dôležitá je výška substrátu 15-20 cm, zložený z lignocelu a piesku, v pomere 1:1. Dôležitá je tu hlavne vzdušnosť substrátu. Časť terária sa udržuje suchá a časť vlhká, pričom sa vlhčí raz týždenne. Druh Gorgyrella inermis získava vodu hlavne s potravy a zo substrátu.
Aj to málo čo viem je z preložených anglických a nemeckých článkov z internetu. Zaujal ma tento pavúk, nielen svojím výzorom ale aj životom, preto som chcel vedieť nejaké skúsenosti chovateľov z tohto foŕa......
Gorgyrella inermis pochádza z Tanzánie, z častí Južnej Afriky. Od pobrežia a po vnútrozemie stúpa nadmorská výška až do 3000m nad morom. Gorgyrella obýva prevažne doliny, kde počas jari býva cez deň teplota do 32 °C po západe slnka klesá na nejakých 25 – 26 °C. Relatívna vlhkosť vzduchu sa tu pohybuje v tomto období nejakých 70 % a v noci stúpa až na 100 %.
Terárium s veľkosťou 15x15x25 cm. Do rohu terária sa umiestni napájačka s pitnou vodou. Dôležitá je výška substrátu 15-20 cm, zložený z lignocelu a piesku, v pomere 1:1. Dôležitá je tu hlavne vzdušnosť substrátu. Časť terária sa udržuje suchá a časť vlhká, pričom sa vlhčí raz týždenne. Druh Gorgyrella inermis získava vodu hlavne s potravy a zo substrátu.
Aj to málo čo viem je z preložených anglických a nemeckých článkov z internetu. Zaujal ma tento pavúk, nielen svojím výzorom ale aj životom, preto som chcel vedieť nejaké skúsenosti chovateľov z tohto foŕa......
Hey hou, let´s go!!!
-
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 20. Januára 2009, 19:48
- Kontaktovať užívateľa:
ahoj,
docela by mne zajímal tvůj exemplář rodu Gorgyrella. Pokud vůbec jde o tohoto pavoukovce. Popisuješ zcela odlišný biotop, což vede ke značné nepřesnosti k samotné determinaci. Charakteristickým prvkem biotopu pro čeleď Idiopidae jsou xerotermy, čož potvrzuje úzkou vazbu na stepní společenstva, kde zároveň prodělávají estivaci. Mužeš zde vložit nějaké pohledové fota (pohledy-dorsál, laterál) karapax, oči, coxu, snovací aparát? Pokusil bych se o přesnější determinaci a tak snad i s chovem?
Několikrát jsem zde zmínil o zcela nepřesných původech importů sklípkanů z Afriky. v dnešní době je legální vývoz fauny pouze z Tanzanie, proto se zde pašují exempláře snad z celé Afriky včetně přilehlých ostrovů. Právě u bezobratlých živočichu je determinace bez udání přesnější lokality značně složitá.
docela by mne zajímal tvůj exemplář rodu Gorgyrella. Pokud vůbec jde o tohoto pavoukovce. Popisuješ zcela odlišný biotop, což vede ke značné nepřesnosti k samotné determinaci. Charakteristickým prvkem biotopu pro čeleď Idiopidae jsou xerotermy, čož potvrzuje úzkou vazbu na stepní společenstva, kde zároveň prodělávají estivaci. Mužeš zde vložit nějaké pohledové fota (pohledy-dorsál, laterál) karapax, oči, coxu, snovací aparát? Pokusil bych se o přesnější determinaci a tak snad i s chovem?
Několikrát jsem zde zmínil o zcela nepřesných původech importů sklípkanů z Afriky. v dnešní době je legální vývoz fauny pouze z Tanzanie, proto se zde pašují exempláře snad z celé Afriky včetně přilehlých ostrovů. Právě u bezobratlých živočichu je determinace bez udání přesnější lokality značně složitá.
- Z0oMb3E
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 18. Januára 2009, 18:16
- Kontaktovať užívateľa:
info cerpal odtialto http://home.arcor.de/ch/chelicerata/Che ... nermis.pdf
Okrem toho čo neviem, viem všetko! (Sokrates)
-
- skúsený chovateľ
- Dátum registrácie: 20. Januára 2009, 19:48
- Kontaktovať užívateľa:
Tato práce je zcela nedostačující a zavádějící. Neobsahuje žádné srovnávací materialy a systemové hodnoty. Tyto načervenalé formy sklípkanů obchodníci přeřazovali z jednoho rodu do druhého. Snad nejznámější název je Stasimophus robertsi, což je pochopitelně absolutní nesmysl včetně druhového zařazení, neboť tento druh nemá s čeledí Ctenizidae morfologicky pranic společného. Před nějakým časem se u německých obchodníků tento druh začal oběvovat pod dalším názvem a to rod Gorgyrella. Pochopitelně neznalost místních poměrů a cest pašovaných exemplářů vedla k další milné doměnce, že sklípkani musí zákonitě pocházet z oblastí Tanzanie nebo Keni.
Před rokem jsme na základě zaslaných vzorků vypracovali několik studii na taxonomické zařazení některých afrických importů. Na této práci se podílelo více arachnologů včetně těch nejvýznamějších- Dippenaar-Schoeman, Dr.Robert Raven and Prof. Manfred Schoon.
Z obsáhlejší práce vyberu dva základní moduly k determinaci rodů Gorgyrella a Ctenolophus
postavení očí-, spinets na coxe(rod Gorgyrella nemá, kdežto Ctenolophus 4x, dvoučlenné rastelum, což je patrné pouze u rodu Gorgyrella u rodu Ctenolophus téměř chybí.
Tento rod se pochopitelně v Tanzanii nevyskytuje, stejně jako rod Stasimopus. V roce 1995 dochází k prolomení obchodní bariery volněžijících druhů a fauny k nezákonné činnosti z oblastí jihoafrické a jihovýchodní Afriky. Monitoring ochrannářských aktivit vedou k desítkám legalních firem jejihž majitelé jsou často Němci nebo Holanďané, kteří mají přístup k nelegálním importům z jiných částí afrického kontinentu. Dle zákona musí importované druhy být odchyceny a popsány v species listě Tanzánské fauny která legalní vývoz umožňuje, což pochopitelně vede k účelovým determinacím nikoliv k vědeckým hodnotám....
http://www.atypus.estranky.cz/clanky/sk ... tenolophus
http://www.birdspiders.com/gallery/p.php/883
http://books.google.cz/books?id=vxDIJrn ... q=&f=false
Před rokem jsme na základě zaslaných vzorků vypracovali několik studii na taxonomické zařazení některých afrických importů. Na této práci se podílelo více arachnologů včetně těch nejvýznamějších- Dippenaar-Schoeman, Dr.Robert Raven and Prof. Manfred Schoon.
Z obsáhlejší práce vyberu dva základní moduly k determinaci rodů Gorgyrella a Ctenolophus
postavení očí-, spinets na coxe(rod Gorgyrella nemá, kdežto Ctenolophus 4x, dvoučlenné rastelum, což je patrné pouze u rodu Gorgyrella u rodu Ctenolophus téměř chybí.
Tento rod se pochopitelně v Tanzanii nevyskytuje, stejně jako rod Stasimopus. V roce 1995 dochází k prolomení obchodní bariery volněžijících druhů a fauny k nezákonné činnosti z oblastí jihoafrické a jihovýchodní Afriky. Monitoring ochrannářských aktivit vedou k desítkám legalních firem jejihž majitelé jsou často Němci nebo Holanďané, kteří mají přístup k nelegálním importům z jiných částí afrického kontinentu. Dle zákona musí importované druhy být odchyceny a popsány v species listě Tanzánské fauny která legalní vývoz umožňuje, což pochopitelně vede k účelovým determinacím nikoliv k vědeckým hodnotám....
http://www.atypus.estranky.cz/clanky/sk ... tenolophus
http://www.birdspiders.com/gallery/p.php/883
http://books.google.cz/books?id=vxDIJrn ... q=&f=false
Naposledy upravil/-a smiguel v 6. Novembra 2009, 10:36, upravené celkom 2 krát.
Před nějakým časem se mi do laborky dostalo několik kusů exp. rodu Ctenolophus (det.et.col.- Schoon, Schoemann, Macík 7/2008) lab. Jed těchto pavoukovcú není nebezpečný, proto mi není známo, kde se berou informace o zákonité jedovatosti popisovaných mygalů. Výsledky vyvrátily přítomnost pept.fosfolipid nebo jiné nekrotické enzymy.
Re: Gorgyrella inermis
Spiders:
Araneomorphae: Phoneutria fera, Latrodectus spp., Heteropoda spp.
Mygalomorphae: Therapohosa stirmi, Xenesthis immanis, Poecilotheria formosa, Poecilotheria ornata, Pelinobius muticus, Megaphobema robustum, Linothele megatheloides, Macrothele gigas, Heteroscodra maculata, Psalmopoeus irminia, Lasiodora parahybana, Brachypelma smithi, Phormictopus platus atd.
Mygalomorphae: Therapohosa stirmi, Xenesthis immanis, Poecilotheria formosa, Poecilotheria ornata, Pelinobius muticus, Megaphobema robustum, Linothele megatheloides, Macrothele gigas, Heteroscodra maculata, Psalmopoeus irminia, Lasiodora parahybana, Brachypelma smithi, Phormictopus platus atd.
- Discobijec
- Dátum registrácie: 13. Decembra 2009, 19:17
Jo, tak tohohle pavouka, co máš mám v plánu taky pořídit. Import z Tanzanie, Řehák je má za rozumnou cenu.
Pátral jsem po toxicitě a z toho co jsem si vygooglil a přeložil by to nemělo být horší než u theraposidae (vůči homo):-)
Bývá i venku mimo noru ?
Pátral jsem po toxicitě a z toho co jsem si vygooglil a přeložil by to nemělo být horší než u theraposidae (vůči homo):-)
Bývá i venku mimo noru ?
Jo mám je od Ondry Řeháka, mimo noru jsem je zatím nepozoroval, mám je v petkách, nora je vždy vertikální takže asi nejde moc o plochu dna nádrže jako spíše její hloubku... Všchny tři samice si noru postavily u stěny nádrže, takže jde na do nory vidět což je moc fajn. Konkrétní toxikologické studie jsem nečetl ani nenašel, proto nechápu opodstatnění informací o jejich "prudké jedovatosti" často uváděné v literatuře... Teda umí být opravdu naštvané... to je pravda
Spiders:
Ještě krátké video ze života
Spiders:
Aké máte skúsenosti s chovom tohoto pavúka z odstupom čase?
Mám stále všechny tři samice, prosperují dobře.
Spiders: